Recensionssöndag: Kraa – ”Finns Underallt”

Kraa – ”Finns Underallt” (2011, Groover Recordings)

När man följt ett band sedan starten kan man ofta notera en punkt där de gått från tafflig nybörjarstatus till att bli riktigt lovande, eller i bästa fall rent ut sagt fenomenala. Och det är det som på något vis är så fascinerande med Kraa. Att de alltid verkar ha hört till de sistnämnda. De har stått ut, både för att de varit unga som frivilligt spelat folkrock med svenska undertoner och för att de när det kommit till kritan aldrig riktigt passat in i genrens något trånga kostym.

Så när bandet efter sex år äntligen släpper sin debut-EP känns det precis likadant. Den genreöverskridande experimentlustan som genomsyrat hela deras tidigare karriär är intakt och grabbar tag lika mycket som förr. Men den här gången har de dansanta upptempo-numren samt disco- och klezmerflörtarna fått ge vika för en betydligt kargare och mer ödesmättad stämning. Ett val som inte alls är negativt, utan snarare passar utmärkt.

På ”Finns Underallt” blottläggs, när allt är som bäst, ett fantastiskt melankoliskt landskap mittemellan det svepande, episkt post-rockiga och mer lättillgängligt sångbaserade.

Inledande ”And the ocean” och ”Fortsättningen” låter tillsammans som en perfekt symbios av A Silver Mt. Zion:s punkiga folkrock, Godspeed you! black emperors apokalypsvibbar samt den kalla mystiken och de vokala akrobatkonsterna hos Björk.

Tredje spåret ”Bittervisan” sticker ut så smått tack vare sitt svenska språkbruk och sin något mer personliga ton, men den knivhuggssvidande skildringen av bitter och obesvarad kärlek blir trots att den kontrasterar, en skarpt uppfriskande och egocentrisk motpol till EP:ns i övrigt mer majestätiskt och naturromantiskt inriktade ådra. Att avslutande ”El7” känns som skivans kanske mest lättglömda spår trots en intressant skev elektronisk twist är trist, men gör inte så mycket. Då känns tanken på att det här enbart är en EP och inte en fullängdare desto tråkigare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s